Novartis_001
© Jeff Goldberg/ESTO
Cambridge, MA

Novartis Institutes for BioMedical Research

Market Sectors
Owner/Developer
Novartis Institutes for BioMedical Research
Architect
The Stubbins Associates | Tsoi Kobus Design
The 500,000 SF Novartis Institutes for BioMedical Research campus consists of two interconnected buildings with concrete frames and masonry cladding. The renovated Necco Candy factory space evokes a dynamic, innovative spirit, yet preserves the strength and stability of the original concrete structure. The building is designed around a six-story atrium which connects the two arms of the building’s U-shape, and features four cylindrical glass elevators. A full gut of the complete interior allowed for open and fluid work, laboratory and research space. It fulfills urban obligations by providing continuous retail at the street level and carefully framed visual access to the historic former power plant at the center of the interior courtyard.

Award(s): Architectural Record Award for Design Excellence (2006) Business Week

Cambridge Preservation Award (2005) Cambridge Historical Commission

Laboratory of the Year Award – Adaptive Reuse (2005) R&D Magazine